И покрај нивната несолена репутација како градинарски штетници, глуварчињата се всушност силни, потценети растенија кои кријат скриен скапоцен камен под почвата. Под светлите цветови на глуварчињата и комичните глави на семиња е местото каде што се наоѓа вистинската волшебност на овие растенија. Ова истражување ја разјаснува важноста на корените на глуварчето за растението и неговото вистинско место во нашите градини, кулинарски традиции и здравствени режими.
Јасна е анатомијата на глуварчето
Познавањето на внатрешните и надворешните работи на растението глуварче е од клучно значење за разбирање на медицинските употреби на коренот. Секој дел од животниот циклус на глуварчињата (Taraxacum officinale) – лисја, стебла, цвеќиња и корени – придонесува за корисноста на растението за луѓето и неговото место во семејството Asteraceae.Листовите од глуварче се здрав начин за зајакнување на исхраната на салатите и пијалоците со нивното изобилство на витамини А, Ц и К, како и минерали како калциум и калиум.
Глуварчиња: Со векови луѓето се потпираа на лековитите својства на млечната течност која се наоѓа во стеблата на овие растенија.
Цветовите на глуварчето се користат во производството на вино и чај, покрај тоа што се извор на нектар за опрашувачите и симбол на оптимизам.
Корени: Корените на глуварчето, вистинските ѕвезди на шоуто, имаат огромен број на употреби во кујната, медицината и многу повеќе.
Корените на глуварчето и нивната медицинска употреба
Здравствените предности на корените на глуварчето се широко признати и ценети, а тие вклучуваат:
Традиционалната употреба за детоксикација на црниот дроб ја вклучува нивната способност да го промовираат производството на жолчката и да помогнат во отстранувањето на токсините.
Чајот од корен од глуварче има репутација за подобрување на рамнотежата на цревната флора и олеснување на гастроинтестиналните проблеми.
Корените на глуварчето се богати со антиоксиданси како полифеноли и бета-каротен, кои помагаат да се неутрализираат слободните радикали.
Антивоспалителните својства на соединенијата на коренот ги прават корисни за ублажување на артритични болки и други воспалителни болести.
Екстрактот од корен од глуварче има потенцијал да ја инхибира пролиферацијата на клетките на ракот, според новите студии.
Корени од глуварче: кулинарски скапоцен камен
Корените на растението глуварче имаат неколку употреби во кујната, освен нивните лековити:
Замена без кофеин со робустен вкус на кафе: печено кафе со корен од глуварче.
Чипс од корен од глуварче: Овие чипсови се направени од пржени или печени корени од глуварче и се хранлива алтернатива за ужина.
Супите и чорбите имаат корист од земјениот вкус на корените на глуварчето.
Варените корени на растението глуварче им даваат на салатите уникатна текстура и вкус.
Глуварчињата имаат многу употреба во медицината, храната, па дури и во лекувањето на одредени болести. Следниот пат кога ќе видите глуварче, имајте на ум ризницата на хранливи материи што ги содржи, што може да ја подобри нашата благосостојба и кулинарски авантури.