Совршена сочна торта само за вас:
Состојки (мерено со чаша од 250 мл):
2 јајца,
1 чаша шеќер, по вкус,
чаша масло (125 мл),
1 чаша (250 мл) јогурт
1 чаша (околу 240 г) гриз,
5 г прашок за пециво или сода бикарбона,
4 лажици какао (7-10 г),
1 чаша грубо мелени ореви (околу 150 г),
3-4 јаболка (околу 650 г),
10 г ванилин шеќер (1 пакетче),
1 лажичка цимет,
За сирупот:
1 чаша свежо млеко (250 мл),
100 г чоколадо,
чаша шеќер, можеби помалку,
50 г путер или маргарин,
3 лажички какао.
Подготовка:
- Во длабок сад измешајте ги мелените ореви, гризот, прашокот за пециво и какаото. Матете ги јајцата со шеќерот додека не добиете густа пена, потоа постепено додавајте го маслото, потоа јогуртот и на крај сувите состојки. Матете на ниска брзина.
- Додадете рендани јаболка измешани со ванила и цимет во смесата. Истурете ја смесата во намастен и набрашнет калап со средна големина, а потоа печете 40 минути во претходно загреана рерна на 200 степени.
- Прободете ја печената кора и прелијте ја со врелиот сируп (оставете ги сите состојки да варат заедно 1 минута).
По 5 минути, исечете ја и оставете ја да се олади.

Фотографија: YouTube
Нека ви е на здравје!