Одлична опција за слатка закуска!
Овесни коцки со путер од кикирики:
3/4 чаша природен кремаст путер од кикирики
1/3 чаша мед
3 шолји старомоден овес
5 коцки темно чоколадо, грубо исецкано
1 лажица кокосово масло
ронлива морска сол, за посипување
ИНСТРУКЦИИ:
Подгответе ја смесата од овес. Загрејте ги путерот од кикирики и медот во мало тенџере на средно-тивок оган, често мешајќи додека не се загрее, но не и топло. (Можете да го направите ова и во микробранова печка ако сакате.) Додадете го овесот во смесата со путер од кикирики и мешајте додека не се соедини.
Притиснете во чаши за печење. Поделете ја смесата од овес рамномерно во силиконска* или нелеплива тава за мафини од 12 шолји (приближно 1/3 чаша од смесата од овес по чаша за печење). Јас всушност користев мини пусти за да направам мали коцки! Потоа со лажица притиснете ја смесата од овес цврсто во секоја чаша за печење.
Додадете го чоколадото. Исплакнете го тенџерето, а потоа вратете го на оган. Во тенџерето додадете го темното чоколадо и кокосовото масло. Загрејте на средно-тивок оган, често мешајќи додека чоколадото целосно не се стопи и изедначи. Тргнете ја тавата од оган. Над секоја шолја овес се става приближно 1 лажица чоколадо, ширејќи ја чоколадата така што да го покрие горниот дел од секоја чаша за печење.*
Замрзнете. Префрлете ја тавата во замрзнувач и изладете ја најмалку 1 час или додека смесата од овес не се зацврсти.
Послужете. Извадете колку овесни чаши сакате да ги послужите, посипете ги со прстофат ронлива морска сол, а потоа послужете веднаш и уживајте! Чувајте ги преостанатите чаши од овес во замрзнувач додека не се подготвите за сервирање.
Рецепт:Michele Bolden