Ако сакате кокос, тогаш овие колачи се за вас!

Ако сакате кокос, тогаш овие колачи се за вас!

За бисквитот:
4 јајца
прстофат сол
120 гр шеќер
100 мл масло
100 мл млеко
120 гр меко брашно
1 прашок за пециво
2 лажици какао
За крем од кокос:
500 мл млеко
30 g густин
80 гр шеќер
2 ванилин шеќер
100 гр кокос
За ГЛАЗУРА:
150 гр чоколадо за готвење + 4 лажици масло
50 гр бело чоколадо + 1 лажичка масло

Подготовка
Бисквит
Со миксер се матат цели јајца со сол и шеќер додека смесата не побеле и стане пенеста. Додадете масло и млеко, како и просеано брашно со прашок за пециво и сè убаво измешајте со миксер да добиете изедначена смеса.

Оваа смеса поделете ја на два еднакви дела. Совет: Смесата ја одмерувам на вага за да се уверам дека двата дела ќе бидат исти.

Во едниот дел додадете какао и соединете, додека другиот дел останува жолт.

Земете плех со димензии 35х20 см и обложете го со хартија за печење. Истурете ја темната смеса со какао и ставете ја во загреана рерна на 180 степени додека не се пола испече, околу 10 минути. Во меѓувреме подгответе го кремот од кокос.

Кокос крем
Смесата измешајте ја во малку млеко и остатокот од млекото истурете го во тенџере, додадете шеќер и ванилин шеќер, како и кокосот и ставете го на оган да зоврие. Смесата се вари, истурајќи во тенок млаз и цело време мешајќи со жица и варете неколку минути на средна температура додека кремот не се згусне. Тргнете од оган.

Продолжување на правењето колачи
Полупечениот какао бисквит извадете го од рерна. Истурете го кремот од кокос и рамномерно распоредете го насекаде. Жолтиот дел од тестото внимателно истурете го врз кремот од кокос и вратете го колачот во рерна да се пече до крај, уште 15-20 минути, додека не порумени.

Изладете ја тортата додека ја подготвувате глазурата.

Глазура
Растопете ја чоколадата за готвење со маслото на најмал оган. Во друг сад растопете го белото чоколадо со масло.

Најпрво налејте ја темната глазура врз колачот и рамномерно распоредете ја насекаде. Потоа со лажица посипете ја тортата со бела глазура. Оставете го колачот на собна температура целосно да се излади, а потоа ставете го во фрижидер да се излади и да се стегне.

mysticcakes.com